familieopstelling therapie

Ieder mens is onderdeel van meerdere systemen. Deze begint met je familie als systeem van herkomst. Vervolgens word je onderdeel van nog meer systemen zoals de klas, de school, de sportvereniging of later de organisatie waar je werkzaam bent. Een systeem gaat over interactie tussen mensen. Energetisch ben je verbonden met de mensen om je heen. Jouw functioneren op het werk of in je privésituatie wordt sterk beïnvloed door ervaringen uit het verleden.

Door middel van een opstelling wordt er, vanuit jouw hulpvraag, op onderzoek gegaan om de verborgen patronen en dynamieken zichtbaar te maken binnen de systemen waar je deelgenoot van bent. Het inzicht dat aan de hand van een opstelling ontstaat, helpt je om weer meer in je eigen kracht te komen gaan staan.

opvoedopstelling

Een opvoedopstelling is een manier om naar opvoedkundige vraagstukken te kijken. Een opvoedopstelling geeft op een diepere laag informatie over het gedrag van ouders en kinderen en de onderlinge relaties in het gezin.
Er wordt aan de hand van een vraag over de opvoeding een opvoedopstelling gedaan met één van de ouders van het kind. De vraag wordt door de ouder zelf in de ruimte opgesteld met behulp van vloertegels. De ouder komt op de eigen vloertegel te staan en daarmee in zijn of haar eigen verhaal. Daarbij worden soms ook de plaatsen van andere personen in de opstelling verkend. Dit geeft een levendige ervaring waarbij het beeld, de fysieke sensaties en de gevoelens/emoties meer zeggen dan alleen maar woorden.